6 knep som hjälper dig att komma ihåg vad som helst

Varenda en av oss har en obegränsad minneskapacitet. Lagring är inte problemet, eftersom våra hjärnor kan lagra allt och lite till. Det är minnet – att komma åt informationen i våra minnen – som är problemet.

Det är inte bara svårt att minnas, utan det påverkar också hur våra medmänniskor uppfattar oss. Tänk på det: Den person som kommer ihåg detaljer, datum, namn, specifikationer – vi ser den personen som smart, organiserad och en person som vi vill göra affärer med. Den person som ständigt ber om ursäkt för att han eller hon inte kommer ihåg ett namn eller minns information felaktigt – vi ser den personen som mindre smart, eller åtminstone inte som en lika önskvärd arbetspartner som personen med det goda minnet. Minnet är viktigt i affärer. Mycket.

Om ditt minne skulle behöva en boost har du tur. Med lite ansträngning kan du förbättra det. Prova de här sju sätten att förbättra ditt totala minne:

Konvertera ord till bilder.

Detta viktiga tips fungerar av två skäl: För det första minns vi naturligt visuella ledtrådar bättre än ord, och för det andra, ju fler sinnen du involverar i inlärningen eller lagringen av något, desto bättre blir du på att minnas det. Säg att du måste komma ihåg att lämna in ett förslag till en kund klockan 22.00 för ett möte nästa dag. Du lägger uppgiften i minnet genom att visualisera ditt förslag – en hög med papper – ovanpå en väckarklocka som visar ”22.00”. Tricket här är att göra bilden levande. Så visualisera en väckarklocka, tiden blinkar, larmet ljuder, och fokusera på den. 10 på kvällen … förslag … jag har det.

Använd minnespunkter.

Tänk på fysiska platser som du regelbundet befinner dig på – din bil, ditt skrivbord, din vilstol – och placera mentalt bilden från tips ett (ditt förslag på väckarklockan) på en av dessa platser. Jag kör mycket bil, så en av mina minnesplatser är motorhuven på min bil. Denna plats fungerar bra för mig eftersom jag kan ta en stund efter ett möte och skriva in åtagandet i min kalender eller anteckna en notering utifrån den påminnelse som sitter precis framför mig. I mitt sinne skulle jag lägga mitt förslag på väckarklockan på motorhuven på min bil. Att lägga något på minnet och mentalt placera det där du ser det motsvarar att sätta en lapp på ytterdörren så att du ser det när du går till jobbet på morgonen. När du fortsätter att använda den här tekniken blir du van vid att kontrollera dig själv: Borde det finnas en påminnelse på motorhuven på min bil?

Stapling.

Om du bara använder dig av rutinmässig memorering kommer du förmodligen att nå toppen med att komma ihåg ungefär tre saker. Det går bra om din middag alltid bara innehåller tre ingredienser eller om din att-göra-lista alltid bara har tre uppgifter på sig. Men de flesta av oss lever mer komplicerade liv än så. Du har skapat din mentala bild av förslaget på en väckarklocka, och du har satt den på motorhuven på din bil där du kan ”se” den. Men tänk om du också måste komma ihåg att du har lovat tre prisalternativ för förslaget, att du har erbjudit dig att inkludera biografier för några experter som din kund kan behöva, och att du också har bestämt dig för att du måste bjuda in den här kunden till din årliga grillfest på nationaldagen?

Så här gör du: Stapla dina bilder. Kom ihåg att bilderna måste vara så levande som möjligt för att de ska fastna. Du har alltså en larmsignal med ett förslag på toppen. Du lägger till en våg med tre vågar (tre priser att ta hänsyn till) och två personer som sitter på vågen (dina expertbiografier), och sedan föreställer du dig att dessa personer äter korv (cookout). Det är allt du behöver komma ihåg, allt staplat på varandra och placerat på motorhuven på din bil.

Använd rim.

Om jag skulle fråga dig var regnet i Spanien stannar, skulle du ha ett svar direkt. Främst på slätten, eller hur? Faktum är att det regnar mer i bergen i Spanien än på slätten, men alla som har sett My Fair Lady kommer att svara på samma sätt på den här frågan eftersom rimmen i filmens sång var så minnesvärd. Rim är kraftfulla minnesredskap. Skapa en rim och du kommer att dramatiskt förbättra din minnesförmåga.

Använd mnemoniska hjälpmedel.

Akronymer som HOMES och meningar som Please Excuse My Dear Aunt Sally hjälper dig att komma ihåg saker som namnen på de stora sjöarna (Huron, Ontario, Michigan, Erie och Superior) och den matematiska operationsordningen (parenteser, exponenter, multiplikation, division, addition och subtraktion).

Arbeta särskilt med namn.

Om du kommer ihåg en ny bekants namn visar du att han eller hon är viktig för dig. Omvänt, om du aldrig kommer ihåg namn kan du verka slarvig. Det är värt att lägga lite tid på att skapa ett specifikt ramverk som hjälper dig att komma ihåg namn. Det finns 30 kvinnliga förnamn och 30 manliga förnamn som står för den stora majoriteten av de namn du kommer att stöta på i USA. Gör därför en lista och kom på en bildassociation för vart och ett av dessa namn. Något som Mike = motorcykel eller Helen (av Troja) = fartyg eller Richard (Lejonhjärta) = en krona. När du möter en Richard för första gången föreställer du dig honom med en krona på huvudet. Eller när du träffar en Helen föreställer du dig henne på ett skepp som belägrar Troja. Fattar du vad jag menar?