Har du svårt att komma ihåg namn? Tappar du ofta dina nycklar? Det finns ingen anledning att acceptera denna typ av hjärndimma som status quo. ”Vem som helst kan träna sin hjärna och förbättra sitt minne”. Människor som klarar sig bra på minnesuppgifter har inte nödvändigtvis bättre minne – de använder bara olika strategier för att komma ihåg saker mer effektivt och gör det kanske till och med utan att inse det.

Så vad kan du göra för att förbättra ditt minne?

Att förbättra ditt minne är som att forma eller ändra något annat beteende – det är fullt möjligt, men det tar tid och kräver ansträngning.

Om du experimenterar med följande strategier och tekniker bör sakta men säkert minnet av saker och ting börja kännas mer naturligt och automatiskt.

Fokusera på de saker du vill komma ihåg.

”I våra hektiska liv försöker vi ofta göra flera saker samtidigt, och vår hjärna kan inte fungera bra på det sättet”. Om du vill komma ihåg ett samtal ska du stänga av tv:n och lägga ner din mobiltelefon. Se personen i ögonen och fokusera på den och vad den har att säga.

Begränsa distraktioner.

På samma sätt är det viktigt att hålla din miljö så fri från röror och tystnad som möjligt om du verkligen vill fokusera – till exempel på att komma ihåg vad du läser. ”Distraktioner minskar hjärnans förmåga att koda och lagra information”.

Utveckla bättre vanor.

”Upprepning skapar vanor och gör att hjärnan snabbt och noggrant kan minnas information. Om du aldrig kan komma ihåg var du glömde din handväska, släng den inte bara på väg in genom dörren medan du ställer ner fem påsar med matvaror och sms:ar samtidigt. Var mer uppmärksam: Lägg ner matvarorna och fokusera sedan på att placera din handväska på rätt plats, till exempel på kroken eller på bordet i entrén.

Skriv ner allt.

Att skriva information på papper kan vara till stor hjälp, eftersom hjärnan då kan ”se” informationen, ”bearbeta” informationen när den skrivs och återkomma till den vid behov. Om du försöker memorera ett tal, skriv ut det några olika gånger – det är mycket troligare att du kommer ihåg dina repliker.

Studerar du inför ett prov? Överväg att klottra.

”Vi minns bättre saker som vi tycker är intressanta”. ”Du kan förbättra ditt minne genom att tänka på hur information är övertygande för dig – vilket är olika för varje person.” Om du försöker komma ihåg viktig information för ett prov och du inte tycker att ämnet är intressant, men du älskar att rita, kan du överväga att klottra dina anteckningar i stället.

Gör associationer.

När du kopplar ihop ny information med något bekant skapar du flera referenspunkter som hjälper ditt sinne att sortera och lagra information. Hur gör du detta? Om du försöker komma ihåg en lång lista med saker (t.ex. en inköpslista) kan du försöka koppla varje sak till en plats i ditt hus. När du sedan försöker minnas listan kan du föreställa dig att du går genom ditt hus och minnas varje objekt.

Försök med minnesstöd.

”Mnemoniska hjälpmedel är mycket användbara för att komma ihåg information”. Om du till exempel vill komma ihåg de fem stora sjöarna kan akronymen HOMES hjälpa dig att komma ihåg dem: Huron, Ontario, Michigan, Erie och Superior.

Bli lite fånig.

Att använda ett roligt visuellt element kan öka dina chanser att komma ihåg något avsevärt. Om du till exempel vill komma ihåg någon som heter Allison, föreställ dig att din son springer nerför en gränd varje gång du tittar på henne.

Upprepa namn om och om igen.

”Upprepning är nyckeln,”. ”På en neurobiologisk nivå är det som upprepas, oavsett om det är historiska fakta eller namn, desto mer sannolikt är det att uppgifterna kommer att återkomma.” När du träffar någon för första gången kan du till exempel fokusera på namnet och sedan prova det flera gånger i samtalet. Genom att vända dig direkt till dem flera gånger har du större chans att skapa en koppling och komma ihåg deras namn.